Led og knogler
Omme led og skrøbeligere knogler
Ledsmerter i overgangsalderen er ret almindeligt - men måske ikke noget man taler og skriver så meget om. Studier i USA har vist at op imod 40% af kvinder i overgangsalderen oplever smerter i leddene.
Ledsmerter i overgangsalderen
Hvorfor disse smerter opstår, er man stadig ikke helt klar over. Det er nemlig endnu ikke helt afklaret, hvordan østrogenerne påvirker vores led, men man mener, at de smerter i hænder og led, som mange kvinder oplever i overgangsalderen, kan hænge sammen med hormonel ubalance.
Måske har faldet af østrogener en betydning og studier har vist at progesteron har en inflammationshæmmende effekt og alle kønshormoner falder i forbindelse med overgangsalderen.
Men der kan selvfølgelig også være mange andre årsager til smerter i leddene, i forbindelse med overgangsalderen såsom stress, overvægt, gigt, usund kost, mangel på motion, for få muskler og allergi.
Knogleskørhed og overgangsalder
Allerede fra midten af 30'erne mister både mænd og kvinder gradvist noget af styrken i knoglerne. Men i forbindelse med overgangsalderen hos kvinder, kan nedbrydningen af knoglemassen gå hurtigere i forhold til perioden før overgangsalderen.
Ofte tilskrives udviklingen af osteoporose faldet i produktionen af østrogenerne, da de knogleopbyggende osteoblaster blandt andet stimuleres af østrogenproduktionen i kroppen. Men den kvindelige forsker Jerilynn Prior undersøgte yngre atletiske kvinder og konkluderede at det i højere grad var manglen på progesteron som var skyld i nedsat knoglemasse. (Kilde: Paulin, Naturlig Hormonterapi, s. 276).
Kvinders kønshormoner falder generelt i forbindelse med overgangsalderen og de har gennemsnitligt en lavere knoglemineraltæthed (Bone Mineral Density), end før de gik i overgangsalderen.
Forebyggelse af knogletab er derfor især vigtigt for kvinder i forbindelse med overgangsalderen og i postmenopausale stadier. Overgangsalderen fremskynder nemlig processen med knogletab og øger dermed risikoen for osteoporose, også kaldet knogleskørhed. Forskning viser, at op til 20 % af knogletabet kan ske i disse stadier, og ca. 1 ud af 10 kvinder over 60 år er ramt af osteoporose på verdensplan.
Det er dog ikke kun hormoner, man skal være opmærksom på, i forbindelse med knogleskørhed. D-vitamin, calcium, magnesium og K2 spiller ligeledes en vigtig rolle for knoglesundheden.
D-vitamin, magnesium og K2 bidrager til at optage calcium i knoglerne, og calcium er nødvendigt for at opbygge stærke, sunde knogler. Mangler man disse næringsstoffer måske allerede i barndommen, så taber knoglerne hurtigere masse, bliver svagere og brækker lettere i voksenalderen.