Hukommelse

Koncentration og tågehjerne

hukommelsen i overgangsalderen

De hormonelle forandringer, som sætter ind op til 10 år inden du går i overgangsalderen, går også ud over evnen til at huske. Hjerneskanninger viser, at når kvinder rammer klimakteriet, ændres aktiviteten i hjernens center for læring og hukommelse, hippocampus. Et studie viste at kvinder efter overgangsalderen har øget risiko for udvikle alzheimers.

Hukommelsen i overgangsalderen

Årsagen til hukommelsesproblemerne og forandringer i hjernen, er faldet i de kvindelige kønshormoner østrogenerne og progesteron i overgangsalderen. Østrogen fremmer dannelsen af synapser i hjernen og de støtteceller i hippocampus, som hjælper kommunikation og lagring af information i hjernen.

Progesteron spiller også en vigtig rolle for hjernen. Hjernen producerer faktisk selv progesteron for at beskytte hjernecellernes myelinskeder. Man har set i studier at p-piller og fortrydelsespiller som forstyrer progesteronproduktionen også nedsætter produktionen af hjernes beskyttende myelin. (Lee, 2004 s. 99)

Når æggestokkene holder op med at modne og udstøde æg, dannes der mindre østrogen og progesteron, og det afsporer hukommelseskredsløbet.

Konsekvensen for kvinder i overgangsalderen er derfor dels problemer med at lære nye ting og dels pludselige huller i hukommelsen.

Mænd glemmer også

Glemsomhed er ikke kun forbeholdt kvinder. Det er en helt naturlig konsekvens af, at hjernen ændrer sig efterhånden som vi bliver ældre. Forskellen på mænd og kvinder er, at hvor mænd gennemgår en gradvis forringelse af hukommelsen, oplever kvinder en brat opbremsning, når de rammer overgangsalderen.

Ikke alle påvirkes

Ikke alle kvinder oplever problemer med hukommelsen i overgangsalderen. Omtrent en tredjedel af kvinder i overgangsalderen har ikke problemer med at huske.

Forskningen kan ikke forklare hvorfor, men vi ved at kvinder har forskellige hormonbalancer både medfødt og med påvirkninger fra p-piller, hormonforstyrrende stoffer, stress og livsstil. Kvinder er forskellige, derfor er det måske ikke så mærkeligt at kvinder også reagerer forskelligt når de rammer menopausen

Vægtøgning

Mange kvinder oplever at det kan blive svært at tabe sig.

Læs mere

25

Hedeture

Hedeture forbindes med overgangsalderen, men unge piger kan også få hedeture.

Læs mere

22