Hud og hår

Hårfældning og slappere hud

hud og hår i overgangsalderen

En af de symptomer, som mange kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, er ændring i hårproduktion. Det kan både være i form af, at der kommer hårvækst på områder, der ikke tidligere har været, eller at man oplever hårtab og dermed tyndere hår.

Hårtab i overgangsalderen

Sundt hår vokser som regel i 3 faser. Først og fremmest selve væksten, derefter en periode hvor håret i er bero efterfulgt af en kort fase hvor man mister noget af håret. Derefter starter processen forfra, og dette gentages sådan set hele livet.

Det er derfor ikke usædvanligt, at man oplever hårtab, og det kan ramme både yngre og ældre. Et normalt hårtab udgør ca. 50-100 hår per dag, men kvinder med hormonel ubalance oplever ofte, at hårtabet udgør væsentligt mere.

Hvad skyldes hårtabet

Hårtabet, som opleves allerede fra den perimenopausale fase, skyldes hormonernes ændrede balance i forbindelse med overgangsalderen. Der sker nemlig det, at niveauet af de kvindelige kønshormoner østrogener og progesteron falder, og det kan resultere i hårtab, og at håret bliver tyndere.

Samtidig sættes der gang i kroppens produktion af androgener, bl.a. testosteron og DHEA. Testosteron findes naturligt i højere grad hos mænd end hos kvinder. Androgener er samtidig hormoner der kan få hårsækkene til at skrumpe, hvilket med tiden kan føre til yderligere hårtab.

Den væsentligste årsag til hårtab i overgangsalderen er hormonerne. De kommer ud af balance, og det kan medføre et utal af forandringer i kroppen. Svaret handler altså om at finde en balance mellem kroppens hormoner, for at de kan sikre hårets normale vækstfaser fungerer upåvirket.

Hårtab, stress og vitaminmangel

Hårtab kan også skyldes mangel på bl.a b-vitaminer bidrager til en normal hårvækst, og b-vitaminer har samtidig stor betydning for nervesystemet. Har man været stresset i en længere periode og oplever man hårtab, så kan det hjælpe med et tilskud af B-vitaminer.

Læs mere om hårtab på doc24

og på Scandinavian Biolabs

Overgangsalder og hudforandringer

I takt med at niveauet af østrogener og progesteron falder, sker der ligeledes forandringer i huden. Nogle af de forandringer kommer til udtryk ved, at produktionen af kollagen i huden falder. Det betyder, at huden mister sin elasticitet og bliver mere slap, hvilket giver flere linjer og rynker.

I overgangsalderen bliver huden samtidig mere tynd, sart og tør. Tør hud opstår, fordi huden ikke producerer tilstrækkeligt med fedtsyre og talg, hvilket gør, at huden ikke længere er beskyttet optimalt.

Omvendt oplever nogle kvinder i forbindelse med overgangsalderen, at huden bliver fedtet, og at urenheder opstår. På grund af ændringer i hormonniveauet og hormonforandringer kan du risikere at få uren hud og bumser i overgangsalderen.

Mange kvinder oplever desuden pigmentforandringer og får synlige pigmentpletter, når de kommer i overgangsalderen. De mørke pigmentpletter opstår med alderen og skyldes hormonforandringerne og solskader, som man har fået igennem årene.

Vægtøgning

Mange kvinder oplever at det kan blive svært at tabe sig.

Læs mere

25

Hedeture

Hedeture forbindes med overgangsalderen, men unge piger kan også få hedeture.

Læs mere

22