Hjælp og lindring

Når du har hormonelle udfordringer

3

Når først du ved at dine symptomer med stor sandsynlighed skyldes hormonelle ubalancer eller forandringer, så er det meget lettere at lede efter løsningen. Og der findes heldigvis mange muligheder både fra lægen, alternativ behandling, kost og livsstil. Hvilken vej, der er rigtig for dig, afhænger af, hvor hårdt du er ramt og hvad du har har det bedst med. Andre kvinders erfaringer kan måske være en inspiration, men i sidste ende er det din krop og dit valg.

Viden om hormoner og overgangsalder

Er du stadig lidt i tvivl om det er hormonelle ubalancer du oplever? Viden om hvad der er normalt at opleve i en kvindekrop og hvilke symptomer, man ikke behøver finde sig i, er et godt udgangspunkt når man skal søge hjælp. Det giver en god ide om hvor slemt det står til og hvor meget der skal til for at få det bedre.

BØGER

Elsk din (overgangs) alder af journalister Gitte Høj og Lone Gjørtsvang indeholder en række interviews med kendte kvinder, som fortæller om de fysiske og psykiske forandringer de oplevede i overgangsalderen.

Befri os fra flere hedeture af Læge Søs Wollesen gennemgår den lægelige opfattelse af de forandringer der sker i forbindelse med overgangsalderen og giver råd til hvad man kan gøre for at lindre sine symptomer.

Kvinder i overgang af sygeplejeske, zoneterapeut og Bachterapeut Susanne Løfgren om især psykiske gener i overgangsalderen og behandling med Bachs blomsterremedier og kostændringer (v/ Mia Damhus, CET).

Kvinde kend dine hormoner af Anette Paulin gennemgår kvinders hormonbalance fra ung til ældre og giver en forståelse kvindens naturlige cyklus og symptomer på ubalancer man ikke behøver finde sig i - uanset om det er PMS eller perimenopause.

HJEMMESIDER

Netdoktor - af Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik. Information om især fysiske symptomer forbundet med selve menopausen og behandlingen af disse.

Center for Naturlig Hormonterapi - af Anette Paulin, forfatter og grundlægger af NHT-uddannelsen. Information om hormonelle ubalancer, gener og sygdomme i alle stadier af kvindens liv.

North American Menopause Society - samler forskning og viden om kvinders overgangsalder både til sundhedspersonale og kvinder. Her kan du læse om bl.a. hormonelle forandringer og symptomer i perimenopause, menopause og post-menopausen.

Cemcor - internationalt forskningscenter der undersøger og formidler baggrunden for kvinders hormonelle ubalancer i den fertile alder, ifm. perimenopause, menopause og post-menopause.

Lindring af hormonelle symptomer

LÆGE ELLER GYNÆKOLOG

Oplever du symptomer som bekymrer dig eller er usikker på er det altid en god ide at opsøge lægen for at udelukke alvorlige lidelser. Har du stadig blødninger, vil du måske blive tilbudt mini-piller eller hormonspiral for at lægge en dæmper på de hormonelle udsving.

Er du gået i overgangsalder, dvs. er der gået mindst et år siden din sidste menstruation, så kan du måske blive tilbudt tilskud af østradiol og gestagen.

For nogle kvinder hjælper det, andre oplever ikke tilstrækkelig lindring, og så er der kvinder, som ikke ønsker hormonel behandling.

Opsøg din egen læge som evt. kan henvise til gynækolog

Læs mere om hormonbehandling i overgangsalderen

NATURLIG HORMONTERAPI (NHT)

Naturlig hormonterapi hører til kategorien alternativ behandling fordi det ikke er en del af det etablerede sundhedsvæsen men tilgangen er funderet i forskning og hører under lægelig praksis i andre lande.

Der foretages en hormontest som analyseres på et udenlands laboratorium uanset kvindens alder og der behandles med såkaldte bioidentiske hormoner som kan købes i håndkøb mhp. at genoprette den enkelte kvindes hormonelle balance.

Behandling foregår i privat regi og er mod egenbetaling.

Læs mere om NHT Naturlig Hormonterapi

ALTERNATIV BEHANDLING

Mange typer alternativ behandling arbejder med at genoprette balance både hormonelt og psykisk. Begge er vigtige, når vi taler om overgangsalder. Her må man prøve sig frem og evt. lade sig inspirere at andre kvinders oplevelser.

Behandlinger ved hormonelle ubalancer kan fx være akupunktur, zoneterapi, homøopati eller naturmedicinsk behandling vejledt af en biopat, naturopat eller heilpraktiker.

Nogle private sundhedsforsikringer dækker behandlinger hos en RAB-registreret alternativ behandler.

Find foreninger med RAB-registrerede alternative behandlere

APOTEK ELLER HELSEKOST

Mange prøver sig lidt frem med tilskud fra apoteket eller helsekosten når de oplever symptomer på hormonelle ubalancer. Der findes en del præparater for kvinder i overgangsalderen og det kan være svært at vælge.

Her er et lille udpluk;

Vitex Agnus Castus er velegnet ved symptomer i perimenopausen - altså imens du stadig har menstruation. Den virker afbalancerende på hormonbalancen og det er netop balance, man har brug for på dette stadie, hvor hormonerne kan tage nogle store udsving.

Rosenrod kan man supplere med, hvis du er plaget af mange kognitive og følelsesmæssige udsving.

Salvie kan lindre på hede- og svedeture.

Ofte sælges præparater med rødkløver og soja til kvinder med hormonelle problemer i overgangsalderen, da de indeholder planteøstrogener. Det er ud fra den formodning at symptomerne skyldes mangel på østrogener.

Kender du ikke dine hormonniveauer, er det ikke nødvendigvis hensigtsmæssigt at tage østrogenlign. præparater, også selvom det bare er planter. Tilskud af rødkløver og soja er heller ikke undersøgt hos kvinder med øget risiko for hormonfølsom kræft.

 

Når du er på arbejde

Din arbejdsdag har betydning for dine symptomer og der er meget du selv kan gøre i arbejdsdagen.

Læs mere

På arbejdet

Hjernepauser

Stressreducerende tiltag som hjernepauser hjælper både på stresshormonerne og balancen mellem kønshormoner.

Læs mere

Hjernepauser