Hjernepauser

Giv hjernen en pause i løbet af arbejdsdagen

Hjernepause

Vores hjerne har brug for pauser i løbet af dagen for at kunne blive ved med at fungere. Det gælder for os alle – men især for kvinder, der er ramt af hormonel ubalance.

Læg hjernepauser ind i din arbejdsdag

Vores hjerne er i forvejen belastet, hvis man lider af søvnproblemer. Desuden er der en direkte sammenhæng mellem kønshormoner og stresshormonet cortisol, og det betyder ofte, at man er mindre mentalt robust, hvis man ude af balance hormonelt.  De fleste kvinder med hormonelle problemer har stor gavn af hjernepauser og restitution i løbet af en arbejdsdag.

HJERNEPAUSER REDUCERER STRESS OG GØR DIG EFFEKTIV

Et dansk projekt, Future Work Lab, har undersøgt, hvordan bevidste pauser påvirker en gruppe medarbejdere i løbet af en arbejdsdag. Her har de blandt andet fundet ud af, at noget så enkelt som en 20 minutters pause om formiddagen var medvirkende til at reducere stressniveauet for medarbejderne ud på eftermiddagen markant. Man fandt desuden ud af, at medarbejderne nåede den samme mængde opgaver, som før de afholdt pauserne – på trods af, at de faktisk arbejdede 20 minutter mindre om dagen.

Vi ved, at kvinder med hormonelle forandringer oftere oplever stress, og at en krop i hormonel ubalance lettere bliver påvirket af stress. Det er derfor ekstra vigtigt, at kvinder i peri- og menopausen sørger for stressreducerende aktiviteter – og her er en fast formiddagspause en oplagt aktivitet.

GØR HJERNEPAUSER TIL EN FAST DEL AF ARBEJDSDAGEN

For at få mest muligt udbytte fra pause, drager Future Work Labs følgende konklusioner:

  • Aftal med dine kollegaer, at I holder hinanden op på at holde pauser. Jo flere I er om det, desto lettere er det at holde fast.
  • Få officielt lov af jeres ledelse, så en evt. følelse af snyd eller pjæk ikke virker modsat – med øget stress
  • Læg det i kalenderen – så er det meget lettere at huske og sørge for, at du får holdt dine pauser
  • Lad pauserne være individuelle – det er kun dig, der ved, hvad din pause skal bestå af. Som kvinde med hormonelle forandringer kan det også variere fra dag til dag, hvad din hjerne har mest brug for.

Læs mere om Future Work Lab

Vægtøgning

Mange kvinder oplever at det kan blive svært at tabe sig.

Læs mere

25

Hedeture

Hedeture forbindes med overgangsalderen, men unge piger kan også få hedeture.

Læs mere

22