Bevægelse

Få pulsen ned når du motionerer

Bevægelse

Det er så populært med office-fitness – at bevæge sig mens man arbejder eller have adgang til løbeklubber og fitnessrum på arbejdspladsen. Men hos kvinder i overgangsalderen er reglerne for motion lidt anderledes end tidligere i livet.

Få pulsen ned - ikke op

Overgangsalderen er en tid, hvor (hård) motion ikke automatisk giver mere velvære og vægttab. Faktisk kan du få mange flere fordele ved i en periode at skrue ned for intensiteten af dine fysiske udfoldelser. Det handler nemlig ikke altid om at få pulsen op – ofte handler det derimod om at få den ned.

Motion er en rigtig god måde at sætte gang i blodcirkulationen, stimulere lymfesystemet og svede affaldsstoffer ud. Det kan også hjælpe på de væskeophobninger, som nogle kvinder får op til menstruationen eller generelt ved hormonelle ubalancer. Løb og styrketræning er godt for hele kredsløbet, og det er godt fortsat at opbygge muskler og styrke knoglerne.

TRÆN DIN TEMPERATUR REGULERING

Hede- og svedeture, som mange kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, mener man, skyldes en forvirret hypothalamus, som er kontrolcentret for vores hormoner og signalstoffer. Når der hele tiden sendes blandede signaler om hormoner, der skal skrues op og ned, så går termostaten i udu.

Nogle kvinder oplever færre hede- og svedeture, når de dyrker motion, og man mener, det er fordi man træner kroppens termostat og evne til at komme af med varmen.

YOGA, PILATES OG GÅTURE GIVER STYRKE OG RO

Men er du stresset, sover dårligt og har du problemer med kropslig og mental uro, som du ikke føler dig herre over, så er det ikke sikkert, at høj pulstræning er så godt for dig. Måske er pilates og yoga bedre - det giver også styrke og samtidig smidighed, og så hjælper det krop og sind ned i gear.

Vejrtrækningsøvelser, meditation og mindfulness går godt i tråd med yoga og pilates, og det er vigtigt at få kontakt med sin krop igen. Gåture, cykelture og havearbejde er også motion, og naturen virker afstressende. Kan du tage din motion udenfor, så slår du to fluer med et smæk.

Fleksible arbejdstider

Hvorfor ikke tilrettelægge din arbejdsdag efter din cyklus og hormonelle gener - i det omfang det nu er muligt?

Læs mere

12

Hjernepauser

De fleste kvinder med hormonelle problemer har stor gavn af hjernepauser og restitution i løbet af en arbejdsdag.

Læs mere

5