Søvn

Natlig uro og søvnproblemer

søvnproblemer i overgangsalderen

61 procent postmenopausale kvinder lider af søvnproblemer i overgangsalderen. Det viser amerikanske studier. En ud af syv voksne lider af kronisk søvnløshed. For kvinder er dette tal næsten det dobbelte; hver fjerde kvinde oplever symptomer på søvnløshed.

Symptomer på søvnproblemer i overgangsalderen

Søvnløshed beskrives som et kronisk besvær med at falde eller forblive i søvn, som opstår mere end tre nætter om ugen. Personer med søvnløshed oplever urolig søvn, går glip af den samlede søvn, vågner tidligt og føler sig ofte søvnige og trætte i løbet af dagen. Søvnmangel fra søvnløshed kan øge følelser af angst og irritabilitet, forringe fokus og hukommelse og øge hovedpine og inflammation.

Hvordan påvirker overgangsalderen søvnen?

Overgangsalderen opstår, fordi en kvindes æggestokke holder op med at producere østrogener og progesteron. Disse hormoner er involveret i kropslige processer, der påvirker humør, appetit, søvn, sexlyst mm. For eksempel kan progesteron påvirke vejrtrækningsdriften, så lavere niveauer kan bidrage til søvnapnø og tilhørende søvnproblemer.

Østrogener spiller en rolle i metabolismen af ​​serotonin og andre neurotransmittere, der påvirker vores søvn-vågen-cyklus. Østrogenerne hjælper også med at holde vores kropstemperatur lav om natten og er derfor mere befordrende for en afslappende søvn. De har desuden en antidepressiv effekt.

Med svingende niveauer af østrogener og progesteron kan kvinder få sværere ved at regulere kropstemperaturen, få lavere søvnkvalitet og dårligere humør.
Vores søvn-vågen-cyklus ændrer sig også, når vi bliver ældre, og mister kvalitet. Vi begynder at føle os trætte tidligere og vågner tidligere om morgenen, hvilket fører til mindre søvn generelt. Dette kan også være en årsag til at ældre voksne, herunder kvinder i overgangsalderen, har øget risiko for søvnløshed.

Hedeture og søvn

Søvnløshed på grund af overgangsalderen er ofte forbundet med hedeture. Disse ubehagelige fornemmelser af ekstrem varme kan opstå om dagen eller om natten. Natlige hedeture er ofte forbundet med uventede opvågninger. Selvom det er almindeligt at føle, at en hedetur har vækket dig, viser forskning, at mange kvinder i overgangsalderen faktisk vågner lige før en hedetur opstår.

Der er nemlig ændringer i hjernen, der fører til selve hedeturen, og det er disse ændringer - ikke kun følelsen af ​​varme – som kan udløse opvågningen. Selv kvinder, der ikke rapporterer søvnforstyrrelser fra hedeture, siger ofte, at de bare har flere problemer med at sove, end de havde før overgangsalderen.

Søvnapnø og overgangsalder

Det er ikke kun forstyrrelse af søvn, man oplever som kvinde i overgangsalderen. Mange kvinder lider også af decideret søvnapnø, som kan komme fra tab af reproduktive hormoner som østradiol og progesteron.

Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en søvnforstyrrelse karakteriseret ved midlertidige vejrtrækningspauser, som fører til gisp, snorken og kvælningslyde sammen med nedsat søvnkvalitet. Nyere forskning tyder på, at lavere progesteronniveauer, som de observerede hos postmenopausale kvinder, kan bidrage til udviklingen af ​​søvnapnø. Det ser ud til, at progesteron bidrager til afslapning af de øvre luftveje, og faldet i progesteron kan være en årsag til OSA. Desuden er postmenopausale kvinder i hormonsubstitutionsbehandling mindre tilbøjelige til at have OSA end dem, der ikke har.

Kvinder lever ofte med søvnapnø uden af opdage det. De tilskriver blot symptomer på søvnforstyrrelser (som ekstrem træthed om dagen) til selve overgangsalderen. Faktisk viser studier, at postmenopausale kvinder er to til tre gange mere tilbøjelige til at have søvnapnø sammenlignet med præmenopausale kvinder.

Før vi kommer i overgangsalderen, er vi mere beskyttet over for vejrtrækningsforstyrrelser bl.a. pga det højere niveau af progesteron, men hormonernes beskyttende effekt ser ud til at dale med overgangsalderen. Desuden har kvinder ofte mere subtile symptomer på søvnapnø end mænd. Derfor kan de være mindre tilbøjelige til at søge behandling og lægerne kan være mindre tilbøjelige til at genkende søvnapnø som en mulighed, hvilket yderligere forsinker evaluering og diagnose af søvnapnø.

Læs mere om søvnproblemer i overgangsalderen på

Hokins Medicine

Sleep Foundation