Mad

Spis dig til mere overskud

mad

Når man forstår, hvad maden gør ved kroppen, bliver det lettere at vælge fra supermarkedets hylder. Vi har forskellige tolerancetærskler over for sukker - nogle reagerer voldsomt på en skive franskbrød, mens andre godt kan tåle små mængder af hvidt brød. Det handler om at vide, hvad maden kan gøre ved kroppen og så mærke efter, hvad din mad gør ved dig.

Sukker giver lynhurtig energi, men den energi holder ikke længe. Med et hurtigt stigende blodsukker følger et hurtigt dalende blodsukker, og det bliver så lavt, at kroppen går i alarmberedskab. Kroppen udskiller kortisol for at hæve blodsukkeret hurtigt. Og sådan fortsætter den onde cirkel. Det er hverken gavnligt for dit stressniveau eller dit blodsukker.

De bedste kulhydrater er dem, der kræver lidt mere for kroppen at nedbryde, så de både giver energi lige nu - og de efterfølgende timer. Altså en stabil tilførsel af energi. Protein, fedt og kostfiber tager længere tid at nedbryde, så det giver kroppen en mere stabil energitilførsel. De kulhydrater, kroppen helst skal præsenteres for, er de grove som fx rugbrød, havregryn, fuldkornsbrød, fuldkornspasta og brune ris. Så får hele fordøjelsesapparatet noget at arbejde med, så der er energi til muskler og hjerne - ikke bare nu og den næste halve time - men nu og de næste 3-4 timer - indtil næste hovedmåltid.

Mad og overgangsalder

Hvordan hænger dette sammen med overgangsalder og hormonel ubalance? Hjernens hormoner, det man kalder neurotransmittere, som bl.a. omfatter adrenalin, dopamin og serotonin, dannes i tarmen. De dannes ud fra de proteiner, vi får fra bl.a. kød, bønner, linser, nødder og kerner. Når man er stresset, som mange kvinder med hormonel ubalance tit er, så bruger man store mængder af adrenalin. Har man søvnbesvær, som er en af de mest almindelige symptomer på perimenopause og menopause, så mangler man måske melatonin. Proteiner og en god fordøjelse skal sikre, at maskinrummet for dannelsen af neurotransmitterne fungerer, som det skal.

Derudover har fordøjelsen måske en direkte sammenhæng med hormonbalancen. Men har du ubalance i tarmbakterierne og evt. overvækst af candida, så kan det også forstyrre hormonbalancen og irritere slimhinderne og gøre dem mere udsat for blærebetændelse og bihulebetændelse, som begge er almindelige gener hos kvinder med hormonel ubalance. Sørg for at fordøjelsen kører, som den skal - at du kommer på toilettet hver dag, at du ikke har for blød afføring eller er forstoppet, og at du ikke føler dig oppustet. I så fald er det en god ide at gøre noget ved det.

Dialog

En støttende arbejdsplads gavner kvinder med hormonelle forandringer på rigtig mange punkter

Læs mere

15

Hybride arbejdsformer

Hybride arbejdsformer er klart en fordel for mange kvinder, der er ramt af gener i forbindelse med hormonelle forandringer

Læs mere

12