Stress

Vær opmærksom på dit stressniveau

netværk

Stress er en hormonel reaktion, som bliver forværret, når man i forvejen har hormonelle ubalancer. For kvinder i perimenopausen og i menopausen, er produktionen af kønshormoner fra æggestokkene dalende.

Det betyder, at de kønshormoner, der produceres i binyrerne, får ekstra stor betydning. Men binyrerne producerer flere hormoner end kønshormoner. De producerer blandt andet også stresshormonerne cortisol og adrenalin. Og disse stresshormoner bliver altid prioriteret højere af kroppen end produktionen af kønshormonerne.

Derfor er det så vigtigt for kvinder i peri- og menopausen at være opmærksomme på deres stressniveau – således at binyrerne får ro nok til også at producere kønshormoner.

Hvad presser dig?

Du skal altså være ekstra opmærksom på dit stressniveau, når du er ramt af hormonelle ubalancer. Du skal især være opmærksom på, om der er udefra kommende faktorer, der presser dig. Et højt niveau af cortisol forværrer nemlig dine symptomer på menopausen – så hvis du er presset, så overvej nøje, om der er omstændigheder i dit liv, som du kan ændre på, hvis de presser dig.

Derudover er det også vigtigt at pointere, at rigtig mange af de symptomer, som kvinder oplever i forbindelse med især den tidligere fase af menopause, den der hedder perimenopause, ligerne de symptomer, som vi forbinder med stress. Således kan hjertebanken, angst, søvnbesvær og manglende hukommelse godt være tegn på perimenopause – og ikke nødvendigvis på stress.

Tag en lur

Nogle gange kan en powernap betyde, at vi yder bedre resten af tiden.

Læs mere

19

Gå en tur

Det er vigtigt, at kvinder i peri- og menopausen sørger for stressreducerende aktiviteter – og her er gåture ude i det fri en oplagt aktivitet.

Læs mere

18