Hedeture

Hedeture og svedeture

hedeture i overgangsalderen

Hedeture i overgangsalderen er nok den mest normale og mest kendte gene for kvinder, der gennemgår hormonelle forandringer. Når kønshormonerne daler, så bliver man mere følsom over for temperatursvingninger.

En lille temperaturstigning er nok til, at kroppen vil forsøge at komme af med varmen. 4 ud af 5 kvinder oplever hedeture i løbet af overgangsalderen. Nogle har måske kun en hedetur eller to, andre har 100 per døgn og bliver ved med at have det, også efter at de er fyldt 70.

Hvordan føles hedeture?

Hedeture kan starte med et forvarsel, hvor man føler, den er på vej. Det efterfølges af en meget intens varmefølelse, særlig i ansigtet og på overkroppen. Nogle kvinder sveder samtidig voldsomt. Hedeturen kan vare nogle minutter og være ledsaget af uro og hjertebanken. Hedeturene kommer hyppigst om natten.

Før menopausen kan der være hedeture lige før eller i forbindelse med menstruationen. Efter menopausen er hedeturene mest udtalte de første år for så at aftage gradvist. Hver femte kvinde har stadig symptomer 5 år efter menopausen, og hos enkelte kan generne vare i 10 år eller mere.

Hvorfor får man hedeture i overgangsalderen?

Hedeture er et meget almindeligt tegn på overgangsalderen. Hele fire ud af fem kvinder oplever hedeture i varierende grad i forbindelse overgangsalderen. Det er de hormonelle forandringer, som sker i kroppen i denne periode, der er årsagen til dine hedeture. Niveauet af kønshormoner daler og varierer samtidig meget i løbet af overgangsalderen, og det påvirker den del af hjernen, der hedder hypothalamus.

Hypothalamus består af flere små kerner, som styrer mange funktioner i kroppen – blandt andet kropstemperatur, appetit, hormoner og søvn. Når hormonniveauerne falder, så forvirrer det hypothalamus, og den tror, at kroppen er for varm. Hjernen sender derfor et signal ud til kroppen om, at den skal køle af. Det sætter en lang række aktiviteter i gang: hjertet pumper hurtigere, blodkarrene i huden udvides, så varmen kan komme ud den vej, og svedkirtlerne begynder at danne sved og dermed afkøle kroppen.

Det er helt den samme proces, der sker, når vi i andre situationer bliver for varme. Der er bare lige det, at når det er på grund af et fald i kønshormoner, så føler vi det meget mere ubehageligt.

Vægtøgning

Mange kvinder oplever at det kan blive svært at tabe sig.

Læs mere

25

Hedeture

Hedeture forbindes med overgangsalderen, men unge piger kan også få hedeture.

Læs mere

22