Humørsvingninger

Stress, uro og mentalt underskud

psykiske symptomer i overgangsalderen

Allerede flere år før overgangsalderen kan man opleve psykiske symptomer som ændringer i humøret, angst, lavt selvværd og en generel udsving i dit psykiske velbefindende. Mange kvinder beretter om at føle angst, bekymringer, være irritable, have “tågehjerne” og lavt selvværd, allerede flere år før, de nærmer sig overgangsalderen.

Psykiske symptomer i overgangsalderen

Hormonelle forandringer kan føre til, at mange kvinder føler et lavt selvværd og almen nedtrykthed. Dette skyldes, at niveauet af kvindelige de kønshormoner som østradiol og progesteron, som styrer din menstruationscyklus, også påvirker serotonin – et af hjernens signalstoffer, der fremmer velvære- og glædesfølelse.

Hvis du tidligere har lidt af depression, vil du muligvis genkende de følelser, der dukker op igen. Det kan føles skræmmende, men husk på, at disse følelser er meget almindelige i forbindelse med overgangsalderen – de kan behandles, og de går over igen.

Angst og bekymring

Også følelsen af angst og bekymring, kan fylde mere og mere, i takt med at de hormonelle forandringer bliver flere. Derudover er der også en del af de fysiske symptomer på overgangsalder som kan føre til- eller forbindes med en følelse af angst. Hedeture fx kan føles som et angstanfald, fordi begge dele kan få hjertet til at hamre og få dig til at føle dig varm og svedende.

I løbet af overgangsalderen kan du opleve søvnbesvær, og trætheden i sig selv kan også udløse angstfølelser.

Humørsvingninger

Humørsvingninger er almindelige symptomer på de hormonelle forandringer, der sker op til- og i løbet af overgangsalderen. De dalende niveauer af kvindelige kønshormoner kan udløse ændringer i dit humør og få dig til at føle dig mindre i kontrol end ellers.

Dette kan forståeligt nok påvirke den måde, du opfatter dig selv, og det kan også belaste ens forhold. Det kan dog hjælpe dig med at komme gennem denne periode af dit liv, hvis du er åben og ærlig over for dig selv og dine nærmeste omkring dine oplevelser, så de forstår, hvad du går gennem.

Fysiske symptomer kan påvirke psyken

Mange af de fysiske symptomer på hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen er velkendte. Mange kender til at man fx tager på i vægt, har oftere hovedpine og oplever smerter i leddene. Ethvert af disse symptomer vil kunne gøre dig nedtrykt på selv de bedste dage, så det er ikke så overraskende, at de påvirker dit humør. Der er altså både en fysisk hormonel årsag til de psykiske symptomer i overgangsalderen, og samtidig påvirkes psyken af de fysiske gener og frustrationer.