Hormonelle problemer

Nogle kvinder går uproblematisk gennem overgangsalderen og andre oplever voldsomme gener mange år før menstruationen ophører. Nogle er symptomerne er tydeligt forbundet med hormonsystemet andre er svære at adskille fra stress og søvnmangel. Her kan du få et overblik over hele perioden fra 10 før overgangsalderen, selve menopausen og årene efter.

Overgangsalder

Overgangsalderen varer 10 år

Når vi taler om overgangsalder, så tænker de fleste på kvinder i slutningen af 40-erne som plages af hedeture og humørsvingninger. Vi taler ikke så meget om at optakten til den dag menstruationen stopper kan vare 10 år - og overgangsalderen faktisk dækker over en periode fra slut 30-erne / start 40-erne til starten af 50-erne. Overgangsalderen kan også kan betyde symptomer som søvnproblemer, angst, smerter i leddene, kvalme, væskeophobning og hovedpiner.

Bliv klogere på den tidlige overgang - det man også kalder perimenopausen, selve menopausen og tiden efter.

Læs mere om menopausen

Menstruation og overgangsalder

Menstruations-problemer forværres

Mange kvinder oplever smerter op til menstruationen- og nogle også op til ægløsning i perioder. Disse symptomer kan blive kraftigere i perimenopausen, hvor hormonerne ændrer sig.

Læs mere om menstruation i overgangsalderen

Angst, indre uro, grådlabil og nedtrykt

Angst og depression forbinder man som regel ikke med hormoner, men der kan faktisk være en sammenhæng. Vi kender humørsvingninger ifm. PMS, men når ængstelse og nedtrykthed bliver mere længerevarende så kan det hænge sammen med hormonelle forandringer i perimenopausen.

Læs mere om humørsvingninger i menopausen

Angst og overgangsalder
Søvn

Natlig uro og søvnproblemer

Mange kvinder oplever at søvnen bliver dårligere i perimenopausen. Kropslig og mental uro kan gøre det svært at falde i søvn og forstyrre nattesøvnen. Trætheden som følge af dårlig søvn får skylden for mange af de andre symptomer man også kan opleve i perimenopausen.

Læs mere om søvn i overgangsalderen

 

Myter om overgangs-alderen skal bekæmpes

Den gængse forståelse af overgangsalderen er behæftet med en række myter. Overgangsalderen er en naturlig overgang, der bare skal overståes. Overgangsalderen opleves ens af alle. Overgangsalderen vedrører kun kvinder og er en privatsag. Det er bl.a. de myter, der gør det svært for kvinder, som har voldsomme gener i overgangsalderen, at blive taget seriøst.