Vi kender vist alle myterne, der hersker om overgangsalderen. Måske har vi selv pustet liv i dem, før vores hormoner begyndte at forandre sig, at ændringerne blev en del af vores hverdag?
I England har man arbejdet i flere år med at komme myterne til livs – og her har man fundet ud af, at uddannelse og viden er nøglen til, at komme bedre igennem overgangsalderen. Det gælder både for kvinderne selv, men også for vores omgivelser om det så gælder familie, venner eller arbejdspladsen.
Så, hvilke myter er det så der hersker derude? Lad os tage dem en af gangen,
Separating fact from fiction... vi har ladet os inspirere af det engelske Henpicked.
OVERGANGSLADER ER VEL BARE NOGET MED HEDETURE?
Hedeturene er som regel det, de fleste forbinder med overgangsalderen. Vi griner lidt af det, for hvor slemt kan det være at svede lidt en gang imellem. Men for nogen kvinder kan hedeture være en virkelig udfordrende del af overgangsalderen, men det er også vigtigt at huske på, at det ikke er tilfældet for alle. Symptomerne på hormonelle forandringer, som overgangsalderen er, kan være både fysiske og psykiske, og de varierer meget fra person til person. Derfor er det så vigtigt, at vi som pårørende ikke gør antagelser om, hvad nogen oplever. På den måde kan vi være fleksible i den støtte, vi tilbyder.
OVERGANGSALDER ER KUN FOR DEM OVER 50
Nej. Overgangsalderen strækker sig over en lang periode for mange og kan forekomme i alle aldre. Gennemsnitsalderen for at nå menopausen, som er en del af overgangsalderen, er i Danmark ca. 50 år. Menopausen, som er defineret som 1 år efter sidste menstruation, forekommer normalt i alderen 45-55. Men den kan også først være i midten af 60'erne, eller forekomme langt tidligere enten naturligt eller på grund af visse operationer eller medicinske tilstande. Menopause mellem 41 og 45 er klassificeret som tidlig og før en alder af 40 er det kendt som for tidlig overgangsalder. Også perimenopause (perioden op til overgangsalderen) kan vare i mange år. Det kan derfor være meget normalt, at nogen i begyndelsen af 40'erne oplever overgangsalderens symptomer.
OVERGANGSALDER PÅVIRKER JO KUN HALVDELEN AF BEFOLKNINGEN
Den lader vi stå lidt. ”Kun” halvdelen af befolkningen! Det i sig selv er jo virkelig en fjollet udtalelse – også selv hvis det var sandt. Halvdelen af befolkningen er vel ret mange? Men når det er sagt, så er det faktisk heller ikke sandt. For vi tror på, at overgangsalderen kan påvirke alle, der enten oplever symptomer direkte eller gennem nogen, de støtter derhjemme eller på arbejdet. Men mange er måske ikke klar over, at deres kollega, mor, søster, veninde, kone med mere, går med alle de udfordringer, der hører med til at være en kvinde med hormonelle forandringer? Og så er der også lige den lille detalje, at mænd faktisk også går i overgangsalderen. Deres hormoner forandrer sig også med alderen, dog ikke lige så voldsomt og med så stærke symptomer som hos kvinder.
OVERGANGSALDER ER EN NATURLIG FORANDRING HOS ALLE
Denne myte kan godt være lidt udfordrende at forklare, da overgangsalderen er en biologisk fase, som alle kvinder vil gå igennem. Men for en kvinde, der gennemgår overgangsalderen på grund af en operation eller visse medicinske tilstande, vil det ikke føles som en "naturlig" proces, da deres krop bliver ’skubbet’ ind i overgangsalderen. Og selv hos de kvinder, hvor det ”blot” er en naturlig proces, kan forandringerne blive så voldsomme, at mange bliver i tvivl, om symptomerne skyldes overgangsalder eller en egentlig sygdom. Det kan derfor være svært at føle det, som føles mere som en livstruende sygdom end overgangsalder, som en naturlig og rigtig forandring af kroppen.
MENOPAUSE ER EN PERIODE DU BARE SKAL HAVE OVERSTÅET
Det er ofte en fast overbevisning fra mange, at kvinder med symptomer på hormonelle forandringer bare må acceptere det og komme videre, da det jo ikke er en sygdom i sig selv at være i overgangsalderen. Men det vil vi gerne udfordre. Overgangsalderen er ikke altid en nem overgang. Tre ud af fire oplever symptomer og hver fjerde alvorlige symptomer. Men der er hjælp at hente, og ingen skal lide i stilhed. Men det kræver, at vi ved, hvad vi skal være opmærksomme på, hvem vi kan gå til for at få hjælp og hvilken hjælp, vi kan få. Dette kræver både noget af os kvinder selv, men der er også stort potentiale hos arbejdsgivere til at kunne øge viden inden for området for at kunne vise medarbejderne i den rigtige retning.
ALLE OPLEVER OVERGANGSALDEREN PÅ SAMME MÅDE
Vi ved jo godt, at vi alle er forskellige, men det kan stadig godt være svært at forstå, at nogen kvinder kan gå igennem overgangsalderen nærmest uden symptomer, mens andre bliver så syge, at de ikke kan arbejde. Og hvis man selv – eller nogen man kender godt - hører til den første gruppe helt uden eller med meget lette symptomer, kan det være svært at tro på, at ens kollega, medarbejder mor eller kone lige pludselig ikke kan det samme, som hun kunne for få år tilbage. Men faktum er, at kvinder rammes meget forskelligt og helt individuelt af deres hormonelle forandringer. Og derfor vil det også være helt forskelligt, hvordan man hjælper dem bedst, både i hjemme og på arbejdet.
KVINDER VED, HVAD DE KAN FORVENTE
En af de mere sejlivede myter er, at fordi det er en naturlig forandring, som alle kvinder gennemgår, så ved vi også præcis, hvad vi har i vente. Hvad vi skal være opmærksomme på og hvilke symptomer, der kan afhjælpes på hvilken måde. Men intet kunne være mere forkert. For vi ved helt utrolig lidt om overgangsalder. De fleste kvinder finder først ud af, at det de oplever af symptomer og gener skyldes perimenopause eller menopause langt senere, end de første symptomer opstår. Mange tror, de er ramt af angst, stress eller måske en anden sygdom, før de finder ud af, at deres symptomer kan skyldes hormonelle forandringer. Og netop derfor er det så vigtigt at vi taler åbent om det. Også på arbejdspladserne, når man som leder har en medarbejder med stress symptomer, er det vigtigt at vide, at det også kan skyldes hormonelle forandringer.