Migræne
Migræne ved menstruation og overgangsalder
Kvinder lider dobbelt så ofte af hovedpine som mænd. Ofte er hovedpinerne forårsaget af ændringer i hormonerne. Ifølge ”National Migræne Center” i USA bemærker mere end halvdelen af kvinder, der får migræne, en sammenhæng mellem deres menstruation og hovedpinen. Disse såkaldte "hormonelle migræner" har tendens til at være særligt intense.
Hormonel migræne ved menstruation og overgangsalder
Migræne er mest tilbøjelig til at udvikle sig enten 2 dage op til en menstruation eller de første 3 dage i løbet af en menstruation. Det skydes det naturlige fald i østrogenniveauerne på disse tidspunkter. Anfaldene er typisk mere intense end migræne på andre tidspunkter af måneden og er mere tilbøjelige til at komme tilbage næste dag.
Menstruation er dog ikke den eneste udløser af hormonel hovedpine. De hormonelle forandringer, der sker med de kvindelige hormoner østrogener og progesteron både i tiden før overgangsalderen, perimenopause, og i selve menopausen er for mange årsagen til værre- og hyppigere grad af hovedpiner og migræner.
Studier fra USA viser, at imens 25% af kvinder i overgangsalderen oplevede en forbedring af deres hovedpiner, så oplevede 36% en forværring.
Man ved, at der er tætte indbyrdes sammenhænge mellem kvindelige kønshormoner og forskellige neurotransmittere, som spiller en afgørende rolle i kommunikationen mellem nerveceller. Resultater fra scanninger viser, at netop udsving i kønshormoner, som kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, har en kraftig indflydelse på balancen af netop neurotransmittere, og at dette er med til at udløse hovedpiner og migræne.
Hovedpine er dog ikke altid hormonelt betinget. For nogle kvinder er hovedpinen foråret af spændinger, og også spændingshovedpiner bliver ofte værre i forbindelse med overgangsalderen.
Typer af hovedpine
Migræne: Disse kan være intense, normalt ensidige hovedpiner, der kan være forbundet med kvalme, opkastning og følsomhed over for lys og støj. Migræne kan forudgås med sensoriske fornemmelser kendt som aura. Disse forårsager ofte ændringer i dit syn, nogle ser blinkende lys eller zigzag-linjer.
Spændingshovedpine: De beskrives ofte som en båndlignende smerte eller tryk omkring hovedet, der varer fra 30 minutter til flere timer
Studier viser, at mens de hormonelt betingede hovedpiner for næsten 2/3 af kvinderne bliver bedre efter overgangsalderen, er de spændingsbetingede hovedpiner hos hele 70% af kvinderne forværret eller uændret.
Udover spændinger og de hormonelle forandringer, kan mange af de andre symptomer, som kvinder oplever i forbindelse med peri- og menopausen også være medvirkende til at udløse hovedpiner. Mangel på søvn, smerter, stress og angst kan enten udløse- eller forværre hovedpiner.