Hormonelle problemer
Nogle kvinder går uproblematisk gennem overgangsalderen og andre oplever voldsomme gener mange år før menstruationen ophører. Nogle er symptomerne er tydeligt forbundet med hormonsystemet andre er svære at adskille fra stress og søvnmangel. Her kan du få et overblik over hele perioden fra 10 før overgangsalderen, selve menopausen og årene efter.
Overgangsalderen varer 10 år
Når vi taler om overgangsalder, så tænker de fleste på kvinder i slutningen af 40-erne som plages af hedeture og humørsvingninger. Vi taler ikke så meget om at optakten til den dag menstruationen stopper kan vare 10 år - og overgangsalderen faktisk dækker over en periode fra slut 30-erne / start 40-erne til starten af 50-erne. Overgangsalderen kan også kan betyde symptomer som søvnproblemer, angst, smerter i leddene, kvalme, væskeophobning og hovedpiner.
Bliv klogere på den tidlige overgang - det man også kalder perimenopausen, selve menopausen og tiden efter.
Menstruations-problemer forværres
Mange kvinder oplever smerter op til menstruationen- og nogle også op til ægløsning i perioder. Disse symptomer kan blive kraftigere i perimenopausen, hvor hormonerne ændrer sig.
Angst, indre uro, grådlabil og nedtrykt
Angst og depression forbinder man som regel ikke med hormoner, men der kan faktisk være en sammenhæng. Vi kender humørsvingninger ifm. PMS, men når ængstelse og nedtrykthed bliver mere længerevarende så kan det hænge sammen med hormonelle forandringer i perimenopausen.
Natlig uro og søvnproblemer
Mange kvinder oplever at søvnen bliver dårligere i perimenopausen. Kropslig og mental uro kan gøre det svært at falde i søvn og forstyrre nattesøvnen. Trætheden som følge af dårlig søvn får skylden for mange af de andre symptomer man også kan opleve i perimenopausen.
Læs mere om søvn i overgangsalderen