Kvinders overgangsalder
Klimakteriet, menopause, perimenopause...
Af Stine Mathieu, NHT®-vejleder (Naturlig Hormonterapi) og journalist
Der hersker en stor begrebsforvirring, når man taler og skriver om de hormonelle forandringer, der sker i forbindelse med overgangsalderen. Også lægerne kan komme til at blande begreberne sammen. I virkeligheden er overgangsalderen en lang overgang der kan strække sig over over 20 år, hvor hormonerne kan svinge og man kan opleve symptomer både fysiske og mentale.
Rent biologisk opdeler man overgangsalderen i 4 faser: præ-menopausen, peri-menopausen, menopausen og postmenopausen. Disse faser beskriver nemlig hvad der sker med kvindekroppen rent hormonelt.
Præ-menopausen
Præ betyder før eller forud for- på græsk - så præ-menopausen ligger før menopausen. Forskningscentret cemcor definerer denne fase fra omkring 20-årsalderen, hvor hormonerne er færdigudviklet indtil midten af 30-erne, hvor kvindens kønshormonniveauer begynder at dale. Det er i denne periode at mange kvinder bliver gravide og den periode hvor hormonniveauerne er på sit højeste og man er mest fertil.
Man kan opleve symptomer som menstruationskramper, nedtryghed eller mental uro, have let til tårer, svedeture, hovedpine mv op til menstruationen eller ægløsningen. Det kalder man PMS (præmenstruel syndrom) eller PMD (Præmenstruel dysfori) hvis det er mest mentale ubalancer man er er udfordret af.
Fra midten af 30-erne begynder kvindens kønshormoner lige så stille af dale. Rent hormonelt betegnes dette som fase to. Her kan PMS symptomerne også blive mere udpræget - som fx smerter op til menstruation og ægløsning, tristhed og raseriudbrud. Nogle kan opleve hedeture i dagene op til menstruation og ægløsning, selvom der stadig kan være mange år til selve menopausen. Denne periode kalder man også præ-menopausen - altså perioden før menopausen.
Peri-menopausen
Peri kommer også fra græsk og betyder omkring eller tæt på. Peri-menopausen er altså tæt på menopausen, men det er sådan en udefinerbar mellem-periode.
Det er forskelligt, hvornår kvinder stopper med at menstruere, og hvornår især østradiol begynder at svinge så meget, at symptomerne for alvor kan mærkes. Det er også meget forskelligt, hvor meget kvinder mærker til disse udsving, for nogle stopper menstruationen pludselig og hos andre dukker symptomerne op i kortere eller længere perioder flere år før menopausen.
For de fleste begynder symptomer på de hormonelle udsving at melde sig midt i 40-erne, og denne periode kalder man peri-menopausen. Man har stadig menstruation, men cyklus begynder måske at blive mere uregelmæssig og ægløsninger udebliver i kortere eller længere perioder. For nogle betyder det kraftigere og længerevarende blødninger, for andre betyder det kortere cyklus og mindre blødning. Man kan også opleve at menstruationen helt udebliver en eller to måneder for derefter at komme igen. Der er altså ikke et klart symptombillede på denne fase.
Man kan opleve symptomer som hovedpine, migræne, hedeture og søvnproblemer som er særlige udpræget op til menstruation eller ægløsning og hen mod slutningen af 40-erne kan symptomerne vare længere.
De hormonelle udsving kan også påvirke hjernen og nervesystemet. Mange kvinder oplever, at de husker dårligere, at de har sværere ved at koncentrere sig, at søvnen bliver dårligere - ikke nødvendigvis af hedeture men af en uforklarlig uro og indimellem også hjertebanken. Nogle kvinder oplever pludselig ængstelse eller nedtrykthed og mangel på motivation - uden forklaring. Ofte tilskriver man det stress og psykisk ubalance - men det kan faktisk hænge sammen med hormonelle ubalancer.
Ifølge forskningscentret Cemcor, så er netop peri-menopausen et kapitel man ikke taler så meget om fordi det rent hormonelt ikke passer med den traditionelle opfattelse af overgangsalderen. Man har nemlig formodet at kvinders kønshormoner - østradiol, østriol og progesteron langsomt og stødt dalede hen mod menopausen for derefter at indtage et nyt lavere niveau. Forsknings fra Cemcor har vist at i menopause ligger østradiolniveauet og svinger fra normalt til højt og er alt andet end stabilt. Det er netop pga de udsving, at man oplever symptomer på overgangsalder selvom man stadig kan være langt fra den egentlige menopause.
Meno-pausen
Hvornår menopausen indtræffer, det ved man først et år efter, man ikke har menstrueret - for menstruationen kan komme og gå indtil den helt stopper. Rent hormonelt daler produktionen af både østradiol, østriol og progesteron, så her kan man også opleve at mærke manglen på hormoner bl.a. ved tørre slimhinder, mindre spændstig hud, vægtøgning og mindre sex-lyst.
Post-menopause
Man skulle tro, at man fik fred når menstruationen har sunget sit sidste vers - men nej. Ligesom hormonerne ikke helt kunne finde sit leje i 10 år op til menopausen, så kan de bruge 10 år mere på at vænne sig til nye vilkår. Så hedeture, ledsmerter, søvnløse nætter, tankemylder, tågehjerne og bekymring kan fortsætte i 10 år efter menstruationen er stoppet.
For de fleste aftager symptomerne dog væsentligt efter menopausen er indtruffet.
10 år efter menstruationen er stoppet har hormonerne fundet sig til rette igen og symptomerne er som regel klinget af.
Vægtøgning
Mange kvinder oplever at det kan blive svært at tabe sig.
Læs mere
Hedeture
Hedeture forbindes med overgangsalderen, men unge piger kan også få hedeture.
Læs mere