Menstruation

Menstruationen og ændringer i cyklus

menstruation i overgangsalderen

Mange steder bliver overgangsalderen koblet sammen med kvindens sidste menstruation. Men det er ikke helt rigtigt. Det er nemlig ikke overgangsalderen, men menopausen, som kobles direkte til menstruationen. Men blødningsforandringerne i forbindelse med de hormonelle forandringer begynder langt tidligere, og det er ofte et tegn på, at kroppen gennemgår hormonelle forandringer. Disse forandringer kan se 10-15 år før selve menopausen indtræffer.

Blødningsforstyrrelser

Det er normalt at få uregelmæssige blødninger i forbindelse med overgangsalderen. Hos nogle kvinder begynder cyklusforandringerne allerede omkring 40-årsalderen. Det er svært at finde helt konkret forskning på, hvordan ændringerne opleves hos kvinder. Ofte bliver det bare beskrevet som vekslende, uregelmæssige, hyppigere eller sjældnere. En egentlig forklaring på et ”typisk” ændringsforløb i menstruationen, er der ikke skrevet særlig meget om.

Kortere Cyklus

Når dine østrogenniveauer er lave, er din livmoderslimhinde tyndere. Blødning, som et resultat, kan være lettere og vare færre dage. En kortere cyklus er mere almindelig i de tidligere stadier af perimenopausen, altså helt i begyndelsen af overgangsalderen. For eksempel kan du have en menstruation, der er 2 eller 3 dage kortere end normalt eller hele din cyklus kan vare 2 eller 3 uger i stedet for 4. Det er ikke ualmindeligt at føle, at din menstruation lige er slut, før den næste begynder.

Unormal kraftig blødning

Når dine østrogenniveauer er høje i forhold til dine progesteronniveauer, opbygges din livmoderslimhinde. Dette resulterer i kraftigere blødninger under din menstruation, efterhånden som din slimhinde bliver tyndere. Har man sprunget en menstruation over, kan livmoderslimhinden være blevet yderligere opbygget, og det kan føre til kraftige blødninger.

Blødning anses for kraftig, hvis den:
• gennembløder én tampon eller et bind i timen i flere timer
• kræver dobbelt beskyttelse - såsom en tampon og bind - for at kontrollere menstruationsflowet
• får dig til at afbryde din søvn for at skifte bind eller tampon
• varer længere end 7 dage

Når blødningen er kraftig, kan den vare længere og forstyrre din hverdag. Det kan være, at det er ubehageligt at træne eller fortsætte med dine normale opgaver. Kraftig blødning kan også forårsage træthed og øge din risiko for andre sundhedsmæssige problemer, såsom blodmangel.

Brunt eller mørkt blod

De farver, du ser i din menstruationsstrøm kan variere fra lys rød til mørkebrun, især mod slutningen af ​​din menstruation. Brunt eller mørkt blod er et tegn på, at gammelt blod forlader kroppen. Kvinder i perimenopause kan også se brune pletter eller udflåd på andre tidspunkter i løbet af måneden.

Du kan også bemærke ændringer i udledningstekstur. Dit udflåd kan være tyndt og vandigt, eller det kan være klumpet og tykt.

Længere cyklus

I de senere stadier af perimenopausen kan din cyklus blive længere. Længere cyklus er defineret som værende længere end 38 dage. Som regel skyldes en længere cyklus at der ikke har været ægløsning. Blødningen kan også blive svagere.

Et studie fra 2008 viste en sammenhæng mellem manglende æggeløsning svagere blødninger.

Pletblødninger

Hvis du bemærker blod i trusserne mellem menstruationerne, som ikke kræver brug af et bind eller tampon, så er det sandsynligvis pletblødning.
Pletblødning er som regel et resultat af din krops skiftende hormoner og opbygningen af ​​dit endometrium eller livmoderslimhinden.

Mange kvinder får pletblødninger før deres menstruation starter eller når den slutter. Pletblødninger midtvejs i ens cyklus omkring ægløsning er også almindeligt.

Hvis du jævnligt får pletblødning hver anden uge, kan det være et tegn på en hormonel ubalance. Det kan også være tegn på andre sygdomme, og derfor er det altid en god ide at kontakte din egen læge for yderligere undersøgelser, ved pletblødninger, selvom det i langt de fleste tilfælde er helt normalt.