Vægten
Koncentration og tågehjerne
Stigende vægt i overgangsalderen er en realitet for mange kvinder. Og årsagerne er flere – men hovedårsagen er ændringer i hormoner. De kan nemlig påvirke både din vægt og din fedtfordeling.
Hormonerne ændrer sig – og det gør vægten også
Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår overgangsalderen begynder, hvor længe den varer, og hvor mange symptomer vi oplever. Én ting er dog sikkert: For nogle af os vil vægten stige, når niveauerne af kønshormonerne østrogener og progesteron daler. Det er der flere grunde til.
Hormonelle forandringer skaber øget vægt i overgangsalderen
Den største årsag til den stigende vægt i overgangsalderen er de hormonelle forandringer. Dem er du selvfølgelig ikke selv helt herre over. Og dog, for din livsstil kan have indflydelse på dine hormonelle ubalancer.
Allerede i årene inden overgangsalderen begynder dit niveau af progesteron at falde længe inden dine østrogenniveauer begynder at falde. Der er ofte en sammenhæng mellem for høje niveauer af østradiol og fedt på kroppen, da fedtvævet producerer østradiol. Østradiol øger fedtproduktion og fedtproduktion øger østradiol, så på dem måde kan man ende i en ond cirkel.
Appetitregulerende hormoner
Derudover ser overgangsalderen ud til at påvirke dine appetitregulerende hormoner. En større undersøgelse viste i 2014, at niveauet af sulthormonet ghrelin var højere hos kvinder i overgangsalderen sammenlignet med tidligere og senere i livet. Samtidig fandt studiet, at mæthedshormonet leptin også var forhøjet.
Men når både sult og mæthed er lige forstyrret, burde alt vel være i den skønneste orden? Desværre giver minus og minus ikke plus i dette tilfælde. Tværtimod. Meget tyder nemlig på, at et højt niveau af leptin fører til resistens. Det vil altså sige, at nogle kvinder i overgangsalderen både bliver mindre mætte OG mere sultne – en kombination, der nemt kan få vægten til at stige, hvis du ikke lægger en overmenneskelig indsats i projekt vægtvedligeholdelse. Ændringer i stofskiftehormoner ser også ud til at bidrage til mange kvinders oplevelse af, at appetitten såvel som vægten begynder at tage sig nogle rutsjebaneture.
Lavere stofskifte og problemer med skjoldbruskkirtlen
En anden årsag til at kvinder i overgangsalderen har sværere ved at tabe sig og oplever for eksempel træthed, hjernetåge, smerter, forstoppelse, skøre negle, tør hud og kolde hænder og fødder er, at skjoldbruskkirtelfunktionen ofte bliver nedsat. Det vil sige, at dit stofskifte bliver lavere. Især hvis du har et højt niveau af østradiol, er du i risikozonen. For østradiol er med til at sænke stofskiftet. Når stofskiftet bliver lavere, så forbrænder du ikke lige så meget, som du er vant til. Det betyder, at du skal spise mindre for at undgå, at de ekstra kilo sætter sig på mave og bagdel.
Nogle kvinder får så lavt stofskifte, at det er uden for det normale, så bør skjoldbruskkirtel og stofskifteniveauer tjekkes hos din læge. Der er faktisk mange kvinder, der har et for lavt stofskifte uden at vide det. Og så er det næsten umuligt at holde vægten.
Studier har vist, at folk med en nedsat skjoldbruskkirtelfunktion blandt andet har en højere grad af insulinresistens, forøget kolesterol, højere blodtryk og højere BMI end en gruppe med normal skjoldbruskkirtelfunktion. Og det er jo interessant, for det kan forklare, hvorfor man tager på selvom, man spiser mindre end andre.
Insulinresistens
Det er ikke kun vægten, der stiger. Når du rammer overgangsalderen, begynder din kropsfacon også at ændre sig. Kroppen lagrer mere fedt som konsekvens af ændringerne i kønshormonerne, og fedtet sætter sig især på maven eller på lår og balder, og det betyder, at du udvikler æble- eller pærefacon.
Grunden til, at du lagrer mere fedt og din kropsfacon ændrer sig, er, at det lavere østrogenniveau gør dig mere insulinresistent. Det vil sige, at du bliver mere følsom overfor indtaget af kulhydrater (brød, pasta, ris, kager, slik og sodavand), og du kan ikke længere tillade dig at spise samme mængder som tidligere, fordi det sætter sig som ekstra kilo på kroppen.
En anden konsekvens af insulinresistens er, at det højere insulinniveau i kroppen gør, at låsen til dine fedtceller går i baglås, og at du ikke kan få adgang til at forbrænde fedtet. Og det kan forklare, hvorfor du ikke lykkes med at tabe dig (og holde vægten), selvom du spiser færre kalorier, end du forbrænder.
Det hjælper ikke på sagen, at fedtet omkring maven også er kendt som det farlige fedt, og at forskning viser, at kvinder i overgangsalderen har 3 gange så høj risiko for at udvikle overvægt og forøget risiko for livsstilssygdomme som for højt blodtryk, kolesterol, diabetes og hjertekarsygdomme.
Mindre muskelmasse
Endelig spiller faldende muskelmasse også en rolle. Både mænd og kvinder mister muskelmasse med alderen, men kvinder mister mere, og det går hurtigere sammenlignet med mænd. Forskning peger på, at den svindende muskelmasse skyldes det markante fald i østrogener hos os kvinder, men faldet i progesteron og testosteron kan også have en væsentlig betydning. At muskelmassen bliver mindre, betyder ikke i sig selv, at kiloene kommer flyvende ind fra højre, men mindre muskelmasse betyder nedsat forbrænding, da musklerne er din største energisluger. Hvis du spiser og træner, som du plejer, vil du altså sandsynligvis tage på.
Samtidig begynder du at tabe muskelmasse, som i stedet bliver erstattet af fedt. Musklerne forbrænder fedt, og når du får færre af dem, vil du også forbrænde mindre energi. Og den energi sætter sig som fedt. Måske bevæger du dig ikke så meget som før, og det sænker yderligere stofskiftet.
Den gode nyhed er, at du kan gøre noget selv. For det handler også i en vis grad om at opretholde muskelmassen, som er forbrændingsmotoren af alt det, du putter indenbords. Derfor er det vigtigt at vedligeholde træning (især styrketræning opbygger muskler) for at begrænse tabet af muskelmasse, og det giver flere muligheder for at spise lidt ekstra og hygge dig med lidt god mad og et glas vin – for ellers sætter de ekstra kalorier sig nemt på sidebenene.
Dårlig nattesøvn
Mange kvinder oplever dårlig nattesøvn i overgangsalderen, og det kan blandt andet skyldes de mange hedeture, kropslig uro og hjertebanken i løbet af natten.
Dårlig- eller manglende søvn kan føre til stress og vægtøgning og med tiden overvægt, fordi du ikke nødvendigvis træffer de bedste madvalg, når du er træt og mangler overskud i hverdagen, og dermed falder du hurtigere i fælden med at spise de forkerte ting – i alt for store mængder. Studier viser desuden, at søvnmangel har en negativ effekt på dit stofskifte, fordi blodsukkerreguleringen påvirkes, insulinfølsomheden reduceres og appetitreguleringen bliver ligeledes påvirket.
For mange ender det med at ramme selvværdet og skabe en utilfredshed med dig selv og din krop. Det er en ond spiral.
I overgangsalderen er det ekstra vigtigt, at du får en god nattesøvn, da det i høj grad hænger sammen med en vægtøgning og problemer med at smide de overflødige kilo igen. Så sørg for at lytte til din krop og få søvn nok. Hvis du er træt, så gå i seng. Det er den eneste måde at blive udhvilet på.