
Overgangsalder på arbejdsmarkedet - i et dansk perspektiv
Endelig har vi også danske tal, der viser sort på hvidt, at overgangsalderen påvirker arbejdslivet – også i Danmark.
En større dansk undersøgelse foretaget i 2024, viser nemlig meget klare resultater. Undersøgelsen er baseret på en omfattende survey med 3.831 kvinder i alderen 45-55 år, hovedsageligt fra sundhedsfaglige medlemmer af Din Sundhedsfaglige A-kasse, samt medlemmer af HK og FOA.
OPLEVELSE AF OVERGANGSALDEREN
Undersøgelsen viser, at 62,2% af kvinderne betragter overgangsalderen som en naturlig del af livet, mens 37,6% oplever den som en anstrengende periode. Blandt kvinderne i overgangsalderen oplever 60% symptomer, der påvirker deres hverdag, heraf er 15% konstant påvirket. De hyppigste fysiske symptomer inkluderer udmattelse, træthed, og muskel- og ledsmerter, mens de psykiske symptomer primært omfatter søvnproblemer, stressfølelse, og manglende socialt overskud.
PÅVIRKNING PÅ ARBEJDSLIVET
Hvis nogen var i tvivl om, hvorvidt overgangsalderen og de symptomer, kvinder oplever i den forbindelse, har indflydelse på vores arbejdsliv – så er der vist ingen tvivl efter at have kigget på resultaterne, fra denne survey. Overgangsalderen påvirker således arbejdslivet for næsten 70 % af kvinderne, primært gennem koncentrationsvanskeligheder og øget stress. 18,5% har haft sygefravær på grund af gener, og 17,6% har overvejet at skifte job. Disse tal understreger behovet for større opmærksomhed og støtte på arbejdspladser.
ARBEJDSPLADSENS ROLLE
Undersøgelsen viser, at på mange arbejdspladser, er det naturligt at tale om gener i forbindelse med overgangsalderen. Dog viser undersøgelsen samtidigt, at emnet ikke fylder meget – og at det heller ikke er et emne, der bliver taget alvorligt.
60% af kvinderne i undersøgelsen mener, det er naturligt at tale om overgangsalder på arbejdspladsen, men langt de fleste – hele 75% - taler med deres kollegaer. Således har kun 13% talt med deres leder – mens hele 32% gerne vil tale med netop deres leder.
En af de helt store overraskelser – eller måske bekymring – er, at kun 7,5% har bedt om hensyn, hovedsageligt i form af fleksible arbejdstider og ændrede arbejdsopgaver. Det er på trods af, at mange af kvinderne i undersøgelsen jo oplever, at gener har en negativ indflydelse på deres arbejdsliv.
Årsager til, at kvinderne ikke har bedt om hensyn, er simpelthen, at det ikke er faldet kvinderne ind at bede om det, at de ikke er trygge ved at tage emnet op, og at de nødig vil være til besvær. Mange fortæller, at de bider tænderne sammen og klarer det selv.
MERE VIDEN EFTERSPØRGES
I undersøgelsen bliver deltagerne også spurgt til, hvad arbejdspladserne kan gøre for at skabe en mere menopause-venlig arbejdskultur. De fleste ønsker, at arbejdspladsen har en klar plan for, hvordan gener i forbindelse med overgangsalder tackles. Derudover ønskes der mere åbenhed og forståelse for kvinders gener samt mulighed for fleksible mødetider. Mange efterspørger også, at arbejdspladsen italesætter og handler på udfordringer samt tager initiativ til at tale om ønsker og behov.
Kvinderne i undersøgelsen udtrykker behov for mere viden om overgangsalder. Således er der 3 områder, de gerne vil have mere viden om:
- Mere faktuel viden om overgangsalder
- Informationskampagne til alle – mere almen viden om overgangsalder
- Mere viden om, hvad man selv, arbejdspladsen og nærmeste leder kan gøre
ANBEFALINGER
På baggrund af denne undersøgelse, anbefales det at sætte ind på 3 områder for at skabe en mere overgangsalder-venlig arbejdskultur:
- Plan for Overgangsalder: Udvikling af en handleplan for at håndtere gener ifm. overgangsalder, inklusive fleksible arbejdstider og adgang til rådgivning.
- Uddannelse og Åbenhed: Uddannelse af ledere og medarbejdere i overgangsalder og skabelse af åbenhed om emnet.
- Støtteordninger: Implementering af støtteordninger som menopause-netværk og mentorordninger.
Taler I om overgangsalder hos jer?
Det kan være rigtig svært at starte dialogen på arbejdspladsen - men undersøgelser viser, at det er en god ide at gøre. Det mindsker sygefravær, øger trivslen og øger sandsynligheden for, at kvinderne bliver på jobbet og endda tør at vælge lederstillinger. Et godt sted at starte er et fælles foredrag eller webinar. Vi tilbyder begge dele.
